sobota 3. prosince 2016

Smůla Roermondu a padací mosty Sittardu

Na konci října jsme vyrazili po dalších pamětihodnostech zdejšího regionu. Výběr měst spíše náhodný, neb všude se najde něco, co stojí za vidění: Roermond a Sittard. 

Roermond

Dobrá, Roermond jsme si přeci jen kvůli něčemu vybrali - kvůli zajímavé pozici u zamotané sítě řek a kanálů. Roermond, původně hanzovní město, se nachází ve středu limburské provincie, na soutoku naší maastrichtské Mázy a řeky Roer. 

Město má poměrně pohnutý osud. Je zde tradičně vysoká kriminalita, která zřejmě souvisí s polohou města u německých hranic. Tradičně se tu také všechny ty říční větve vylévají z koryta. A potom, Roermond se „proslavil“ na konci 80. let teroristickými útoky IRA  a v roce 1992 se zde odehrálo nejsilnější zemětřesení v západní Evropě od poloviny 18. století. Tohle město má fakt smůlu.

Aby napravili pošramocenou pověst, postavili tu rozsáhlé outletové centrum, kam nadšeně jezdí i obyvatelé Maastrichtu.  Tomu jsme se naštěstí vyhnuli, a tak můžeme říct, že na nás Roermond zanechal pouze pozitivní dojem.

Centru města dominují dva kostely: Munsterkerk a Sint-Christoffelkathedraal. Pozdně románský Munsterkerk představuje pozůstatek opatství, které tu původně stálo. Sint-Christoffelkathedraal je zase pozdně gotická katedrála zasvěcená sv. Kryštofovi. Ani kostelům se nevyhnuly místní katastrofy: katedrála byla poničena Němci přesně jeden den před osvobozením a obě památky poznamenalo již zmíněné zemětřesení.  

Munsterkerk
Interiér Munsterkerku

Interiér katedrály

Za naší návštěvy však bylo všechno jako ze škatulky a dýchalo podzimně sobotní atmosférou, Lidé korzovali - tady se všeobecně dost korzuje. V altánu před Munsterkerkem vyhrávala za podpory seniorů dechovka. A na náměstí před katedrálou probíhal pořádný trhový mumraj. Nechyběly stánky s typickými mořskými specialitami jako úhoř v housce ani tzv. vlaai.



Vlaai... to je něco, co jinde v Nizozemsku nenajdete a na co jsou obyvatelé provincie pyšní. Vlaai je totiž veskrze limburský koláč s ovocnou náplní a mřížkováním navrchu.  

Výňatek z akademické debaty:
F: Is this a Limburg pie?“ (Je tohle limburský koláč?)
Profesor: It's not a Limburg pie, it's a Limburg pride!  (To není limburský koláč, ale limburská chlouba!)
























***

Sittard

Cestou domů jsme se zastavili v Sittardu, v jednom z nejstarších měst v Nizozemsku. Nachází se v nejužším místě provincie, mezi hranicemi s Belgií a Německem. A jeho největším plusem pro místní je, že jsou tu „kopce“ (aneb když jsou někde v Nizozemsku kopce, vždycky to stojí za zmínku). Sittard se také odlišuje svým svébytným dialektem limburštiny (takže tady jsem se taky nedomluvila).







Průzkum města nám bohužel znemožnil probíhající Oktoberfeest. Tato nepochopitelná novodobá akce kopíruje,  jak už název napovídá, bavorský Oktoberfest. Ženy se navlečou do bavorských korzetů, muži do padacích mostů a klobouku s pérem a jdou to roztočit do víru alkoholických oslav. Pokleslou zábavu doplňují křiklavé pouťové atrakce, stránky se sladkostmi a reprodukovaná šlágr muzika... 



Žádné komentáře:

Okomentovat