pondělí 19. prosince 2016

Magický Maastricht (?)

Během vánočního období je Maastricht vyhlášený svými trhy, za kterými táhnou návštěvníci z Nizozemska i z přilehlých zemí. Pro milovníky davů je tu Magisch Maastricht.

Vyprávění známých nás zpočátku navnadilo. Zdejší vánoční trhy patří do desítky nejkrásnějších v celém Nizozemsku. A když se na začátku prosince město odělo do vkusné vánoční výzdoby, srdce zaplesalo.




A pak na hlavním náměstí Vrijthof vztyčili ruské kolo... 


Vánoční program na Vrijthofu se jmenuje Magisch Maastricht a magické je na něm zejména to, jak jsou návštěvníci ochotní se mačkat v uličkách mezi stánky a případně stát v nehybné frontě nevědouce na co. Zašli jsme tam hned několikrát, dokonce i během největšího nátřasku o posledním víkendu před Vánoci, abychom zažili tu pravou vánoční atmosféru. 


Magisch Maastricht se kromě klasických vánočních stánků a ruského kola sestává z několika pouťových atrakcí, kluziště, Santovy pokladnice s vánočními serepetičkami všeho druhu a zastřešených barů a restaurací. V rohu - stranou všeho zájmu - stojí strom a jesličky. Naopak množství (a nutno říct, že i provedení) podobizen Santa Clause je za hranicí dobrého vkusu. 


Tlačenici lidí od atrakce k atrakci navíc podtrhuje povětšinou pokleslá vánoční hudba a odpudivá kombinace pachů klobás a sladkého šnapsu. 



Našli jsme pouze jediný koutek s řemeslnými výrobky a nesmaženým občerstvením, který byl pro nás přijatelný. Ovšem nejkouzelnější pravděpodobně bude se trhům vyhnout úplně. Člověk si tak lépe užije propracovanou výzdobu města, potká sbor zpívající vánoční písničky, případně jednu ze zdejších pochodujících kapel. Nejhezčím zážitkem pro nás nakonec byla náhodná návštěva baziliky Onze Lieve Vrouw, ve které vánoční atmosféra vládla už v srpnu a kde zrovna sbor zpíval vánoční koledy...   



***

Oslavy Vánoc v Nizozemsku, alespoň z hlediska dávání dárků dětem, stojí až na druhém místě. Na prvním místě jsou totiž oslavy spojené se sv. Mikulášem, tzv. Sinterklaasem. Vánoce, tedy kerst, se slaví v rodině a vesměs s podobnými prvky jako u nás. Pouze večer 24. prosince se často chodí na rodinnou večeři do restaurace a dárky se rozbalují 25. ráno. Dárky tady nosí Kerstman, nicméně tato tradice je poměrně nedávného data. Podle jedné známé pár desítek let zpátky žádný Kerstman neexistoval, jen Sinterklaas. I dnes se v mnohých rodinách většina dárků (zejména dětem) dává právě na Mikuláše.      

Ostatně celá situace okolo zdejšího Kerstmana je paradoxní. Jeho podoba se překrývá s podobou amerického Santa Clause. Je to dáno tím, že americký Santa se vyvinul ze Sinterklaase, kterého si do Ameriky přivezli holandští emigranti. Santa je stejně jako Sint (jak se zde Sinterklaasovi familiérně říká) oblečený do červeného pláště; Santa putuje po obloze ve spřežení taženém soby - Sint na bílém koni; Santa leze do domu komínem - Sint posílá své pomocníky komínem; Santa dává dárky do punčochy - Sint do boty... V relativně nedávné době se Santa Claus jako bumerang do Nizozemska vrátil. A tak aby se nepletl se Sinterklaasem (kterým ale v podstatě je), dali mu jméno Kerstman...  


Žádné komentáře:

Okomentovat