úterý 25. října 2016

Výprava na holandskou Sněžku

Před časem jsme absolvovali schůzku na finančním úřadě v Heerlenu. Po rozpačitém výsledku jednání jsme se jali spravit si chuť návštěvou nedalekého města Vaals, která odstartovala celou řadu výletů po pamětihodnostech Nizozemska.

Tento výlet nebyl samoúčelný. Mířili jsme směr Německo, a tak jsme ho spojili s nákupem levnější kosmetiky a benzínu za hranicemi. (Pro zajímavost Nizozemsko má v současné době druhý nejdražší benzín v Evropě hned po Norsku.)   

Vaals


Hlavním cílem naší návštěvy se stalo studeným podzimem vylidněné město Vaals. Zajímavé na něm je, že leží přesně na hranicích s Německem. To si takhle jdete pěkným holandským městem, chvíli nedáváte pozor, špatně odbočíte. A najednou architektura ztrácí na půvabnosti, cyklostezka na barvě. Až podle cizojazyčně mluvících dětí na ulici si uvědomíte drsnou pravdu - jste v Německu.    

Pro cyklisty je německonizozemská hranice obzvláště citelná.

Těžce podzimní počasí mělo i své výhody - malebné uličky ve svahu (ano, opravdu nebyly na placce), lemované cihlovými domky, tu byly jen pro nás. Z pamětihodností jsme neopomněli navštívit místní kostel (zase jeden z nejstarších v Nizozemsku, jak je zvykem se chlubit snad v každém městě) a obrovskou cihlovou katedrálu.


Drielandenpunt
Ta největší místní atrakce nás však čekala na vrchu Vaalserberg. Nachází se zde totiž celý turistický areál, v létě jistě velice vytížený.    


V první chvíli vás neinformovaně naženou na parkoviště, kde záhy zjistíte, že spadla klec a ven se nedostanete, pokud nezaplatíte. Po vkročení do areálu člověk pochopí: bary, restaurace, rozhledna, dokonce labyrint z živého plotu... Zkrátka samá turistická lákadla obklopující dvě hlavní atrakce.  

Trojmezí

Na vrcholu Vaalserbergu totiž leží tzv. drielandenpunt, trojmezí Nizozemska, Německa a Belgie. A pak tento vrch je taková zdejší Sněžka - nachází se zde nejvyšší bod Nizozemska. Rovných 322,5 metrů nad mořem dostává Nizozemce do kolen. Kdo se tu nevyfotil, jako by nebyl. Kvůli „extrémnímu“ terénu je to také oblíbený cíl cyklistů (myšleno těch sportovních, protože cyklista je tu v podstatě každý). 

Americký hřbitov Margraten
Cestou domů jsme kousek od Maastrichtu objevili americký hřbitov s památníkem americkým vojákům z II. světové války, jediný v Nizozemsku. Na obrovské rozloze parku s americky opečovávaným trávníkem, kde se průběžně uklízí téměř každý list spadlý ze stromu, odpočívá přes osm tisíc amerických vojáků...


Žádné komentáře:

Okomentovat