středa 12. října 2016

Akce: Het Parcours

Maastricht je na svou velikost velice kulturní město. Téměř každý víkend se tu koná nějaký festival. Proto se nám tady tak líbí...

Náhodnou návštěvou budovy vlády jsme zjistili, že onen víkend byl doslova nadupaný různě se překrývajícími kulturními akcemi (včetně oslav osvobození americkou armádou). A tak jsme se vrhli do jejich víru. 

V rámci jedenadvacátého ročníku festivalu Het Parcours mohl člověk během jednoho dne navštívit budovy, které nejsou veřejnosti běžně dostupné. Celým centrem se táhl zelený koberec, který vedl návštěvníky festivalu k jednotlivým stanovištím (a že jich bylo hodně). Zároveň na každém stanovišti probíhal bohatý kulturní program. 


Člověk tak mohl slyšet zpívající sbor ve dvoře luxusní restaurace (kam by nás vkročit opravdu nenapadlo), konzervatoristu hrajícího na kytaru v budově umělecké školy, prohlédnout si futuristické kanceláře Univerzity OSN... 

Kanceláře z perforovaného kovu v budově Univerzity OSN 

K tomu hrála hudba i na ulicích, ba dokonce i v přístavu 't Bassin, kde v jižanském rytmu válela cikánská kapela. Děti tančily hip hop před opuštěnou fabrikou. Konaly se i workshopy, kde člověka naučili tančit základy swingu nebo tisknout na 3D tiskárně. A samozřejmě nechybělo jídlo a pití, které se tu vydávalo z pojízdných retro občerstvení. 



Festival probíhal i v nově vznikající čtvrti Belvédère na místě opuštěného komplexu Sphinx, továrny na sanitární keramiku, kterou znalo celé Nizozemsko. Továrenské budovy postupně získávají nové (hipstersky atraktivní) využití a do budoucna se předpokládá, že budou sloužit studentům, výzkumu, umění a různým kulturním či urbanistickým projektům. 

Sphinx - bývalá továrna na sanitární keramiku

V rámci festivalu bylo možné navštívit kancelář pro revitalizaci této části města i některé již transformované objekty, např. industriální hudební klub vestavěný přímo v jedné z hal. 

Hudební klub ve fabrice

Nejpůsobivější ukázkou procesu revitalizace této veskrze průmyslové části města je kino Lumière zaměřující se na artové filmy. Přemístilo se z centra města do budovy původní továrenské elektrárny a kotelny. Návštěvníci festivalu tak měli možnost prohlédnout si kinosály, kavárnu i zázemí ještě v průběhu dokončovacích prací. 

Kavárna kina Lumière v bývalé továrenské elektrárně











Žádné komentáře:

Okomentovat