úterý 11. října 2016

Tajemný hrad na Máze

Při jedné zářijové procházce parkem podél Mázy upoutala naši pozornost žlutá vlaječka před sídlem vlády, na které stálo Open Monumentendag. Neváhali jsme a hned se připojili na komentovanou prohlídku ke skupině holandských návštěvníků v pokročilém věku. 

Architektonicky nevšední budova tzv. provinciehuis stojí částečně na ostrově a částečně nad samotnou Mázou. Nachází se zde vláda provincie Limburg, která zahrnuje zastupitele, radu a královského komisaře, kterému se říká guvernér. 

„Gouvernement“ (Vláda) provincie Limburg



Tady na člověka dýchne monarchie: mramorový sál s klavírem, obrovská zdobná brána sloužící výhradně ke vstupu krále Willema-Alexandera, výjevy z historie provincie, malované portréty bývalých guvernérů i rodinných příslušníků královské rodiny jako ze starých dob a před nimi podlaha pokrytá kožešinami (a opravdu se po nich chodilo, v botách). 

Budova vlády se však pyšní i moderní historií. 7. února  1992 zde byla podepsána Maastrichtská smlouva, a tak jsme měli možnost vidět sál, kde se jednalo, a (dokonce!) stůl, na kterém byla smlouva podepsána.

Nahlédli jsme i do kanceláře guvernéra, který nenechal nic náhodě. Na zdi se příznačně vyjímala kresba zobrazující opilé účastníky zde tak megalomansky slaveného karnevalu, na stole (na čestném místě) zase DVD s koncertem Andrého Rieu. 

Průvodkyně dlouze a vzrušeně hovořila o podpisování Maastrichtské smlouvy i o tom, jak probíhá běžné zasedání vlády. Zvláštní pohnutí pak projevovala u uměleckých děl zobrazujících královskou rodinu. 

Bohužel drtivou většinu času mluvila holandsky, a tak se pro nás stal dlouhý výklad ke konci téměř nesnesitelným. Při životě nás udržela jen představa občerstvení zdarma na konci prohlídky. Češi i Holanďané se zřejmě nechají nalákat stejným způsobem. 










Žádné komentáře:

Okomentovat