sobota 1. října 2016

André Rieu zahrál na domácí půdě

Při nedávné procházce okolo hory Sint-Pietersberg jsme si vzpomněli na projížďku lodí po Máze ze začátku letošního roku. Průjezd pod kopcem tehdy na palubě vyvolal nemalé rozrušení, když se z amplionu ozvalo, že jeden ze zámků vlastní světoznámý André Rieu. 

Dělali jsme si proto srandu: Který ze zámků asi tak patří Andrému? Měl by si trochu opravit ten plot... Jezdí po městě v nablýskaném teréňáku, anebo ve staré ojetině, aby ho nikdo nepoznal? Která jachta je jeho? 

Včera jsme vyrazili na večerní procházku a hned za barákem přenosové vozy, ochranka, záchranáři a zvýšená hustota nastrojeného davu. Pronikli jsme tedy kousek dál na náměstí Onze Lieve Vrouw a nemohli věřit vlastním očím. Byl tam ON. Maastrichtská celebrita číslo jedna. Idol fanynek (zejména ve věkové kategorii 50+). Král valčíků, který v červenci každoročně pořádá sérii megalomanských koncertů na hlavním náměstí a zvyšuje tak cenu místních hotelů na dvojnásobek.



Měli jsme zkrátka kliku. Úplnou náhodou jsme se přichomýtli k menšímu koncertu Andrého Rieu. Byl to tak trochu kýč s prvky estrády, ale zážitek k nezaplacení. Spolu s orchestrem zahrál známé operní árie, sem tam do toho namíchal nějakou tu holandskou odrhovačku, tzv. schlager. Lidé zpívali a při známých šlágrech dokonce mávali rukama nad hlavou, přihlížející ze sousedících budov se vykláněli z oken, divže nevypadli. 

A aby těch dojmů nebylo málo, po koncertu se vedle nás udělala ulička, kudy procházeli účinkující včetně samotného mistra. 

Člověk takhle jednou vyjde před barák a potká největší maastrichtskou celebritu... 

André Rieu je zkrátka fenomén a obyvatelé Maastrichtu jsou na svého rodáka nesmírně hrdí. Na jeho typickou kštici a pózu s rozpřaženými pažemi narazíte všude. V turistické kanceláři se na vás pomalu ze všech publikací dívá André Rieu. DVD s jeho koncertem nechybělo ani na pracovním stole guvernéra provincie, do jehož kanceláře jsme se podívali při jedné prohlídce.    

Budeme tedy moci z Maastrichtu odjet z klidným srdcem, že jsme viděli opravdu vše.

Podívejte se na záznam z koncertu.

Žádné komentáře:

Okomentovat