pondělí 12. září 2016

Jde vrátit kupón na pražskou MHD?

Všichni to známe. Kupujeme si výhodné dlouhodobé kupóny na MHD, protože víme, že je využijeme a vyplatí se nám to. Jinak bychom si koupili obyčejný lístek. Ale co když si koupíte kupón a zrovna to nevyjde a potřebujete ho vrátit?


V průběhu našeho prvního, dvouměsíčním pobytu v Maastrichtu jsme předpokládali, že se vrátíme do Prahy. A tak jsme si platili pražský nájem, ač jsme tam nebyli, paušály na mobil, ač jsme je nepoužívali atp. Krátce po návratu dostal F. nabídku se do Maastrichtu vrátit na delší dobu. A tak jsme tentokrát museli přistoupit k radikálnějšímu řešení: ukončit nájem, vyplatit se ze smluv mobilních operátorů a poskytovatele internetu... 

Pak přišel na řadu kupón na MHD. Bohužel jsme si oba koupili nový roční kupón hned po našem návratu z Maastrichtu. Ani jednoho z nás nenapadlo, že bychom mohli ještě někam odcestovat. Empatická paní na ústředně Dopravního podniku uznala, že 7 měsíců z 12 je docela dlouhá doba na to kupon nevyužívat, a že si máme před odjezdem zajít na Centrální dispečink, kde nám nějakou část peněz vrátí. Znělo to slibně.

Týden před odjezdem mě jiná paní na Centrálním dispečinku odpálkovala. Vyslal mě snad do zahraničí zaměstnavatel? Nevyslal. Tak smůla. Dá se to celé vyřešit nějak jinak? Nedá.

Napsala jsem stížnost na Dopravní podnik. Odpověděli mi, že se jen řídí předpisy Ropidu. Přečetla jsem si předpisy Ropidu. Vypadalo to slibně. Napsala jsem stížnost na Ropid. Paní z Ropidu mi po dlouhé odmlce poslala výklad předpisů. Stále to vypadalo slibně. Výklad jsem aplikovala na náš případ a provedla potřebné výpočty a poslala to paní z Ropidu, aby mi potvrdila, že mám opravdu nárok na vrácení části peněz. Odmlka trvala přes měsíc. 

Paní z Ropidu se mi dnes ozvala s omluvou za zdržení, že celou záležitost konzultovali na DPP. Poslala mi i výpočet, podle kterého zpátky nic nedostanu, ba dokonce bych si mohla ještě připlatit... 

Pokud by někdo koketoval s myšlenkou, jestli jde vrátit kupón na pražskou MHD z podobných důvodů, tak odpověď zní „nedá“. Pozastavit ho nemůžete (jo, to bejvávalo, ale teď stojí kupón 10 Kč na den, tak co chcete). Dát někomu taky ne. 

Trocha teorie:

Nevyužité jízdné vrací Dopravní podnik na přepážce č. 9 - Vratky na Centrálním dispečinku MHD (ulice Na Bojišti č. 5, Praha 2) v souladu se zněním Tarifu PID.

Pokud důvod vrácení jízdného není jmenovitě uveden v článku X, odst. 1, písm. a) až h), spadá pod písm. i) – ostatní důvody

Dále se zohledňuje odst. 3 tohoto článku, kde je uvedeno:
Je-li uživateli znemožněno využít výše uvedené předplatní časové jízdenky, a to nejméně na dobu nepřetržitých 16 dní do ukončení časové platnosti zakoupené jízdenky (časového kuponu), DP vrátí část jízdného zpět za nevyužitý časový jízdní doklad. Jízdné se vrací pouze v tom kalendářním roce, pro jehož časový úsek zakoupená jízdenka platí. Při vracení jízdného se alikvotní část (počítáno na kalendářní dny) za nevyužitou nebo jen částečně využitou jízdenku snižuje o:

a) úhradu nákladů souvisejícími s vrácením jízdného uvedenou v čl. XI odst. 2 ve všech případech dle odst. 1 tohoto článku;

b) při vracení jízdného podle odst. 1, písm. i) tohoto článku se snižuje vracená alikvotní část jízdného současně o rozdíl mezi počtem násobků měsíční (nebo 30denní) předplatní jízdenky v příslušné tarifní kategorii a násobné jízdenky s delším obdobím platnosti (tj. 3krát měsíční minus čtvrtletní (90denní); nebo 5krát měsíční minus pětiměsíční (150denní), nebo 10krát měsíční minus desetiměsíční (300denní), nebo 12krát měsíční minus roční (365denní).

A příklad:

U vrácení části jízdného z ročního kuponu se tato částka vypočítá následně: 12 x měsíční kupon občanský v ceně 550 Kč minus roční kupon v ceně 3650 Kč, tj. 6600 Kč – 3650 Kč = 2950 Kč. Tato částka je tedy rozdíl jízdného, který se odečítá od vypočítané částky k vrácení. Dále se odečítá poplatek spojený s vrácením jízdného ve výši 60 Kč.

Pokud se z ročního kuponu nevyužije 219 dnů, vypočte se vratka následovně: 

3650 / 365 = 10 Kč * 219 dnů = 2190 Kč (vratka) – 2950 Kč (rozdíl jízdného) – 60 Kč (poplatek) = -820 Kč.

Co z toho plyne za poučení?

Že vracet kupón na pražskou MHD, pokud člověk neumře, dlouhodobě neonemocní či ho neokradou o doklady apod., je v podstatně zbytečnost. U ročního kupónu se totiž vždy za trest odečte 3010 Kč. To znamená, že se roční kupón „vyplatí“ vrátit v prvních 64 dnech, včetně jeho zakoupení. Přičemž „vyplatí“ znamená, že se člověk nedostane do minusu a dostane zpět 640-0 Kč v závislosti na tom, kdy přesně kupón vrátí. Pokud by kupón vrátil hned ten den, co ho koupil, z původních 3650 Kč dostane 640 Kč. No nekup to. 

3 komentáře:

  1. Dnes jsem zakoupila roční kupon a vzápětí kvůli koronaviru zavedli povinnost roušek/zakrytí obličeje pro cestování MHD.. Tak jsem chtěla jízdenku vrátit, s tím že možná koupím později až bude klid.. Teď se mi chce spíš zvracet, tohle je fakt hnus, aby si prakticky celou částku nechali..

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, nevím tedy, zda se dá vrátit slevový kupon na pražskou mhd, ale vím, že se dá sehnat na jedné stránce spoustu slev nebo kuponů. Tak nezoufej a určitě pohledej, peníze můžeš pošetřit i na jiných stránkách nebo místech, než jsou vydřiduši z Prahy :-)

    OdpovědětVymazat