pondělí 15. února 2016

Ve víru karnevalu

Co znamená karneval v Nizozemsku? Jaké masky jsou v kurzu a co jsme si z toho odnesli na botách?  

Jedna z největších atrakcí Maastrichtu, která nás provázela celý náš dosavadní pobyt, protože akce s ní spojené se konaly snad každý víkend, vyvrcholila začátkem minulého týdne. Karneval se slaví pouze na jihu Nizozemska a je to především velká pařba. Ačkoliv samotný karneval se koná oficiálně od neděle do úterý, už předchozí víkend se nese v duchu oslav. Nizozemci totiž nemají v kalendáři mnoho příležitostí k oslavám (anebo příležitosti by byly, ale volno není), a tak si karneval užívají ve velkém. 

Vzhledem k tomu, že jsme se většiny karnevalu nemohli zúčastnit, vynaložili jsme značné úsilí, abychom stihli alespoň poslední den - úterý, kdy karneval končí půlnocí. Ovšem - jak už to tady bývá - téměř celý den propršelo. Naše chvíle přišla až kolem desáté hodiny večer, tedy těsně před koncem, a tak je docela možné, že to, co jsme viděli, není z celého karnevalu úplně reprezentativní. Spolubydlící K. v převleku španělského toreadora nám totiž vysvětlil, že se slaví kontinuálně od víkendu, a tak poslední den už někteří účastníci nejsou nejčerstvější (a nejvoňavější).  

Při procházce v běžném oblečení rozjásaným centrem města si člověk přijde jako exot. Všichni mají masky. Někteří důmyslné, většina však barevně bláznivé na nejvyšší úroveň. Silák v klasickém pruhovaném mundúru s činkou, postavy ověnčené plyšáky, lední medvědi (to byl zřejmě letošní hit), kyberpunkové masky, děti i dospělí - všichni tanečně pulzují v rytmu bubnujících kapel, které zacpávají téměř každou ulici.

Do bubnování se mísí pokleslá karnevalová dechovka i další novější (neméně pokleslé) žánry. Epicentrum hluku je pak na náměstí. Tam se člověk najednou ocitá na hudebním festivalu. Stánky s pivem, opilí lidé, tančící lidé, pod nohama válející se odpadky a všudypřítomné konfety, které déšť přeměnil v nechutnou bílou kaši. Člověk tak mohl ještě následující týden pozorovat, jak se kdo popral s pokarnevalovým čištěním bot. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že to vyčistit nešlo. Spolubydlící C. má dokonce dva páry bot ještě do dnešního dne vystavené na chodbě. Asi přemýšlí, jestli je nemá rovnou vyhodit. 

Ráno po skončení karnevalu šel F. ráno na univerzitu a potvrdil to, co jsme odhadovali - totiž že od půlnoci do rána bude centrum zase jako ze škatulky. Prostě Holandsko.  
       





Žádné komentáře:

Okomentovat